Pierwszy z cyklu obiad za 10 zł! :)
Składniki:
- 1 cebula
- 1 łyżka oliwy
- 250 g mięsa mielonego
- 2 łyżeczki curry
- 2 łyżeczki przyprawy do grilla
- 1/2 szklanki wody
- ciasto francuskie
- natka pietruszki
- Barszcz czerwony instant
Koszt produktów: 9,87 zł
Przygotowanie:
Cebulkę obieramy, siekamy i smażymy na oleju. Dodajemy mięso, połowę posiekanej natki, curry oraz przyprawę do grilla. Dobrze mieszamy, zalewamy 1/2 szklanki wody i dusimy do momentu jej odparowania.
Ciasto francuskie kroimy na kwadraty, na środek układamy farsz i łączymy rogi. Zapiekamy w piekarniku o temperaturze 180 stopni przez 20 minut.
W tym czasie przygotowujemy barszczyk.
Domyślam się po proporcjach, że ta przekąska jest na dwie osoby. U mnie koszty by wzrosły, bo jest nas dużo. No i drugie danie musiało by być solidne żeby był pełen obiadek. Pomysł smaczny - ja robię często też z pieczarkami. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńZ jednego opakowania ciasta francuskiego i tej porcji mięsa wyszło 16 pasztecików. Zjedliśmy obiad w trójkę i wszyscy byli nasyceni :)
UsuńJa niestety...lub stety nie toleruje pieczarek. Ale myślę jeszcze nad innymi kombinacjami :)
Pozdrawiam