niedziela, 4 sierpnia 2013

Paszteciki z ciasta francuskiego z barszczem czerwonym

Pierwszy z cyklu obiad za 10 zł! :)


Składniki:
  1. 1 cebula
  2. 1 łyżka oliwy
  3. 250 g mięsa mielonego
  4. 2 łyżeczki curry
  5. 2 łyżeczki przyprawy do grilla
  6. 1/2 szklanki wody
  7. ciasto francuskie
  8. natka pietruszki
  9. Barszcz czerwony instant
Koszt produktów: 9,87 zł

Przygotowanie:
Cebulkę obieramy, siekamy i smażymy na oleju. Dodajemy mięso, połowę posiekanej natki, curry oraz przyprawę do grilla. Dobrze mieszamy, zalewamy 1/2 szklanki wody i dusimy do momentu jej odparowania. 
Ciasto francuskie kroimy na kwadraty, na środek układamy farsz i łączymy rogi. Zapiekamy w piekarniku o temperaturze 180 stopni przez 20 minut.
W tym czasie przygotowujemy barszczyk. 





2 komentarze:

  1. Domyślam się po proporcjach, że ta przekąska jest na dwie osoby. U mnie koszty by wzrosły, bo jest nas dużo. No i drugie danie musiało by być solidne żeby był pełen obiadek. Pomysł smaczny - ja robię często też z pieczarkami. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z jednego opakowania ciasta francuskiego i tej porcji mięsa wyszło 16 pasztecików. Zjedliśmy obiad w trójkę i wszyscy byli nasyceni :)
      Ja niestety...lub stety nie toleruje pieczarek. Ale myślę jeszcze nad innymi kombinacjami :)

      Pozdrawiam

      Usuń